Sluit Logo Radar

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost psychologische hulp? Is er terugbetaling?

Gratis

  • alle programma's van RADAR: Connect 0-4, Connect 14-25, Crisis, Care, Ondersteuningsteam jeugdhulp, Crosslink en Casemanagement
  • een eerste individuele sessie bij een geconventioneerd klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog

Met terugbetaling

  • 11 euro: voor een individuele sessie bij een geconventioneerd klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog. Kinderen en jongeren hebben recht op 10 sessies per jaar.
  • 4 euro i.p.v. 11 euro per individuele sessie als je in aanmerking komt voor een verhoogde tegemoetkoming.
  • 2,5 euro: voor een groepssessie bij een geconventioneerd psycholoog or orthopedagoog. Kinderen en jongeren hebben recht op 8 sessies per jaar.

Surf naar www.psy-ovl.be voor een overzicht van alle geconventioneerde psychologen en orthopedagogen. Je kan gewoon zelf een afspraak maken. Aanmelden via je huisarts mag ook, maar hoeft niet.

 

Zonder terugbetaling

  • een niet-geconventioneerde psycholoog, orthopedagoog, therapeut... bepaalt zelf het bedrag per sessie of consult. Dit varieert doorgaans van 40 à 75 euro. 

Wat is een programma?

Een programma is een hulpverlenings- of ondersteuningsaanbod. Het wordt gezamenlijk gerealiseerd door verschillende organisaties uit Oost-Vlaanderen vanuit RADAR.

 

RADAR heeft momenteel 7 programma's:

  • Crisis
  • Care
  • Casemanagement
  • Crosslink
  • Connect 0-4
  • Connect 14-25
  • Ondersteuningsteam Jeugdhulp

Elk programma heeft een specifieke doelgroep en werking. Meer info vind je hieronder.

Hoe kan ik bij RADAR aanmelden?

Om bij RADAR aan te melden is het belangrijk dat je eerst nagaat op welk programma je een beroep wil/kan doen. Elk programma heeft namelijk een specifieke doelgroep en werking. Hoe je precies kan aanmelden staat steeds beschreven op de specifieke pagina van deze website. Afhankelijk van het programma is dit telefonisch, via mail, d.m.v. een aanmeldingsformulier, ...

Hieronder vind je een link naar de beschrijving van onze programma's.

Kan iedereen bij RADAR aanmelden?

Wie er bij RADAR kan aanmelden, hangt af van het specifieke programma.

Sommige programma's richten zich naar kinderen en jongeren met (een vermoeden van) psychische problemen: Connect 14-25, Care, Crisis,

Andere programma's richten zich eerder tot hulpverleners: Crosslink, Connect 0-4, Ondersteuningsteam jeugdhulp

 

Om te weten wie er kan aanmelden, neem je best een kijkje bij de beschrijving van de programma's.

 

Heeft RADAR wachtlijsten?

Wachtlijsten proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Bij sommige programma's is het echter mogelijk dat de vraag ons aanbod overschrijdt en er hierdoor een wachttijd is voor de hulp kan opstarten. Als dat zo is, krijg je hierover meer info wanneer je een aanmelding doet.

Kunnen anderstaligen aanmelden?

Anderstaligen kunnen aanmelden bij de programma's. Het is belangrijk om dit bij de aanmeldingsvraag al te vermelden. Dan kan bekeken worden om een tolk te betrekken bij de ondersteuning. 

Is RADAR er ook voor meerderjarigen?

Sommige programma's van RADAR zijn ook toegankelijk voor meerderjarigen, namelijk Connect 14-25, Care, Casemanagement en Ondersteuningsteam Jeugdhulp. Dit staat telkens omschreven op de specifieke programma-pagina. 

 

Daarnaast werken we voor jongeren met een scharnierleeftijd (18 tot 23 jaar) in bepaalde programma's nauw samen met de Oost-Vlaamse netwerken geestelijke gezondheid voor volwassenen, Het PAKT en ADS.

Wat is Ontdek RADAR?

'Ontdek RADAR' is een infomoment voor hulpverleners. Doel is om het netwerk RADAR en de programma's beter te leren kennen. Dit event vindt tweemaal per jaar plaats.  De locatie wisselt, zodat elke regio op zijn beurt de kans krijgt om RADAR beter te leren kennen.

 

Blijf je graag op de hoogte wanneer de volgende 'Ontdek RADAR' plaatsvindt? Schrijf je in op onze mailinglijst of hou onze website in het oog. 

Wat is het Netwerkforum?

Het Netwerkforum kan je beschouwen als de 'algemene vergadering' van RADAR. Deelnemers krijgen een stand van zaken van het netwerk en ze geven hierop feedback. Hiernaast wordt er ook steeds een thema aangesneden dat nauw verbonden is met de werking van RADAR of geestelijke gezondheid in het algemeen.

 

Dit evenement wordt minstens éénmaal per jaar georganiseerd. Iedereen is welkom op dit netwerkforum.

Wat is het Netwerkcomité?

Het Netwerkcomité is een groep met vaste leden die zich buigt over beleidsmatige beslissingen m.b.t. RADAR en de programma's. Je kan het vergelijken met een raad van bestuur. De leden zijn afgevaardigden uit de verschillende sectoren binnen de hulpverlening voor kinderen en jongeren.

 

Het Netwerkcomité komt een zestal keer per jaar samen. 

Ontdek de verschillende RADAR-programma’s

Ben je op zoek naar welke programma's RADAR heeft en wat ze doen? Dat vind je hier.