Sluit Logo Radar

Dien je portfolio in voor de conventie eetstoornissen

woensdag, 17 april

Stel je kandidaat als diëtist, psycholoog of orthopedagoog

Vanaf nu kan je je als diëtist, klinisch psycholoog of en orthopedagoog kandidaat stellen om mee te werken aan een zorgaanbod voor kinderen en jongeren met eetstoornissen. Dat kan door een portfolio in te dienen, dat geanonimiseerd en extern gescreend wordt.

 

Hoe dien je jouw portfolio in?

 

Wat houdt de conventie eetstoornissen in? 

Opzet

Op 1 februari 2024 startte de conventie eetstoornissen met een pakket van gratis ambulante zorg voor ieder kind of jongere met anorexia nervosa (AN), boulimia nervosa (BN) of binge eating disorder (BED) tot en met 23 jaar. Opzet is om de zorg voor jongeren met eetstoornissen betaalbaarder en toegankelijker te maken, én door multidisciplinaire samenwerking tussen artsen, diëtisten en psychologen veel meer zorg aan huis te bieden en opnames te vermijden. RADAR, het Oost-Vlaamse netwerk Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren, kreeg de verantwoordelijkheid om de ontwikkeling van dit aanbod in goede banen te leiden en de conventionering van de gespecialiseerde diëtisten, psychologen en orthopedagogen in goede banen te leiden.

 

Aanbod

Het aanbod vanuit de conventie eetstoornissen bestaat uit drie luiken. 

 

Luik 1: Psychologische begeleiding bij beginnende eetproblemen

Voor beginnende eetproblemen kan een jongere gratis terecht bij een geconventioneerd psycholoog of othopedagoog. Deze psychologische ondersteuning is vrij toegankelijk voor iedereen. Via www.psy-ovl.be vind je een overzicht van psychologen en orthopedagogen in jouw buurt. Je kan filteren op ‘eetproblemen’.

 

Luik 2: Multidisciplinaire zorgtraject bij eetstoornissen

Wanneer een arts een diagnose AN, BN of BED stelt, voorziet de nieuwe conventie een gratis zorgtraject door een multidisciplinair zorgteam dat ambulante zorg biedt. Zo’n team bestaat minstens uit de behandelend arts (die het zorgtraject opstart), een geconventioneerd klinisch psycholoog of orthopedagoog (KP/KO) en een geconventioneerd diëtist. Het zorgtraject bestaat uit:

  • Volledige terugbetaling van gemiddeld 10, maximaal 20 sessies per jaar voor psychologische behandeling door een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog.
  • Volledige terugbetaling van 15 sessies per jaar voedingsadvies door een geconventioneerd diëtist.
  • Middelen voor multidisciplinair overleg tussen de betrokken arts, diëtist en psycholoog/orthopedagoog.

 

Luik 3: MASTeam eetstoornissen

Als er meer zorg nodig is, kunnen deze multidisciplinaire teams een beroep doen op een MASTeam (= Multidisciplinair Ambulant Support Team). Dit team bestaat uit een pediater, psychiater, diëtist en psycholoog, allemaal gespecialiseerd in eetstoornissen, en kan elke weekdag geconsulteerd worden.

 

Meer info of vragen?

Meer informatie over de conventie eetstoornissen vind je op de website van het RIZIV

Ook via www.eetexpert.be kan je een digitaal infomoment over de conventie eetstoornissen herbekijken. 

 

Alle andere vragen zijn welkom op eetstoornissen@radar.be.

 

Deel dit nieuwsbericht

Ontdek de verschillende RADAR-programma’s

Ben je op zoek naar welke programma's RADAR heeft en wat ze doen? Dat vind je hier.