ondersteuning van teams in residentiële voorzieningen
Het Ondersteuningsteam werkt samen met residentiële jeugdhulp om de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren die er verblijven te verbeteren.
De werking bestaat uit twee delen.
Het programma ondersteuning jeugdhulp maakt deel uit van de cluster gedeelde hulp.
Dat zijn:
Het Ondersteuningsteam biedt teamondersteuning op casusgebonden niveau.
Er is een outreachend aanbod van individuele begeleiding (inclusief nazorg) voor jongeren die verblijven in gemeenschapsinstelling De Zande. Daarnaast is er ook teamondersteuning mogelijk en ondersteuning bij crisisinterventies. Kinderen en jongeren met een psychische problematiek kunnen een beroep doen op wekelijkse consultaties bij de kinder- en jeugdpsychiater. Op vraag kunnen er diagnostische trajecten opgestart worden.
Het Ondersteuningsteam richt zich op Oost-Vlaamse residentiële voorzieningen Jeugdhulp waar kinderen en jongeren verblijven van 0 tot 18 jaar (en bij uitbreiding tot 25 jaar). Het gaat om kinderen en jongeren met een (vermoeden van) een psychische of psychiatrische problematiek, die minstens één nacht in de residentiële voorziening verblijven.
Wie: residentiële voorzieningen jeugdhulp Oost-Vlaanderen (BJB, VAPH en K&G)
Hoe:
Voor de cluster Gedeelde Hulp (Care, Casemanagement, Ondersteuningsteam teamondersteuning, Proeftuin jonge kind, Proeftuin transitie) kan je vanaf 1 februari 2024 (terug) aanmelden. De aanmeldingen voor elk van de zorgprogramma’s gebeuren via een aanmeldformulier te verkrijgen na een telefonische contact.
We zijn te bereiken via 1 centraal aanmeldnummer: 09/358.06.99. Er kan op volgende tijdstippen worden gebeld:
maandag- en dinsdagnamiddag (tussen 13u en 16u30)
woensdag- en donderdagvoormiddag (tussen 9u en 12u30).
Iedereen mag een aanmelding tot gedeelde hulp stellen. Belangrijk is wel dat bij elke aanmelding het kind/de jongere en de ouders mee op de hoogte zijn van deze aanmelding. Tijdens de aanmelding zal een collega jou telefonisch beluisteren in je vraag naar gedeelde hulp en of een meer specifiek zorgprogramma. Nadien zal je gevraagd worden het aanmeldformulier (verder) in te vullen. De aanmelding wordt vervolgens tijdens het wekelijks aanmeldteam besproken. Dit wekelijks aanmeldteam bestaat uit medewerkers van cluster gedeeld, netwerkpsychiater(s) en een medewerker van ACT (agentschap opgroeien). Na deze bespreking volgt een terugkoppeling zodat het voor jou als hulpvrager helder is wat het antwoord op je vraag is.
We verwachten dat het aantal vragen op dit centraal aanmeldnummer groot zal zijn nu de aanmeldpauze gestopt wordt. Indien je niet onmiddellijk iemand kan bereiken, vragen we jou om zeker opnieuw ons te contacteren. Mochten er herhalend moeilijkheden optreden, vragen we je de knop 'FEEDBACK' bovenaan op de website te gebruiken om dit te laten horen. We willen er immers graag voor zorgen dat we jullie zo goed mogelijk verder kunnen helpen.
De werking is gratis voor de voorzieningen.
maandag- en dinsdagnamiddag (tussen 13u en 16u30)
woensdag- en donderdagvoormiddag (tussen 9u en 12u30)