Sluit Logo Radar

Gedeelde hulp

ondersteuning bij complexe geestelijke gezondheidsproblemen in combinatie met andere kwestbaarheden

RADAR Gedeelde hulp biedt ondersteuning voor Oost-Vlaamse kinderen en jongeren van -9 maanden tot 18 jaar met complexe geestelijke gezondheidsproblemen, waar een nood is om met alle betrokken hulpverleners gedeeld en in onderlinge afstemming zorg te bieden. De ondersteuning gebeurt aan huis, op school, in een voorziening of elders.

 

Voor wie?

 

Kinderen of jongeren van -9 maanden tot 18 jaar, die in Oost-Vlaanderen verblijven:

 

  • met complexe psychische of psychiatrische noden in combinatie met andere kwetsbaarheden met impact op verschillende levensdomeinen (bv. middelengebruik of verslaving, verstandelijke beperking, kwetsbare sociale situatie, gedragsproblemen, verblijf in voorziening, opvolging door jeugdrechtbank...) (zie Care),
     
  • en/of waarbij reeds verschillende hulpverleners betrokken zijn (geweest) (bv. psychiater, consultent OCJ of SDJ…), maar de hulp is ontoereikend, loopt niet goed of dreigt vast te lopen (zie Casemanagement).

Daarnaast richten we ons ook op deze bijzondere doelgroepen:

 

  • Jonge kinderen tot 12 jaar met (vermoedelijk) een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek, die opgroeien in een kwetsbare omgeving en verblijven in de regio Gent-Meetjesland (zie Proeftuin Jonge kind).
     
  • Jongvolwassenen van 16 t.e.m. 24 jaar met complexe geestelijke gezondheidsproblemen, die zich ‘zorgmijdend’ tonen (afhaken onderweg, niet opdagen, beperkte motivatie hebben) of van wie het vertrouwen in hulpverlening geschonden is en die verblijven in de regio’s Zuid-Oost-Vlaanderen of Waas & Dender (zie Proeftuin Transitieleeftijd).
     
  • Jongeren van 0 tot 18 jaar met psychische noden die verblijven in jeugdhulpvoorzieningen (zie Ondersteuning jeugdhulp).
     

Wat doen we?

 

Gedeelde hulp kan ondersteuning bieden op drie manieren:

 

  1. Individuele begeleiding: We ondersteunen het kind of de jongere en de omgeving (bv. ouders, gezin, familie, opvoedingsfiguren…).
  2. Teamondersteuning: we ondersteunen de hulpverleners, teams of voorzieningen die reeds betrokken zijn bij de zorg voor het kind of jongere (bv. VAPH, CKG, BJB…)
  3. Zorgcoördinatie: We coördineren de bestaande ondersteuning en waar nodig breiden we de hulpverlening uit.

 

Je hoeft zelf niet te weten of te bepalen voor welke manier van ondersteuning het kind of de jongere in aanmerking komt. Bij jouw aanmelding worden de criteria overlopen en wordt ondersteuning geselecteerd die het beste past bij de nood.

 

Wie kan aanmelden?

 

  • Professionele begeleiders van het kind of de jongere
  • Ouders, opvoedingsverantwoordelijken, familie, vrienden die zich zorgen maken
     

Hoe aanmelden?

 

Aanmelden voor RADAR Gedeelde hulp kan telefonisch op 09 358 06 99

  • maandagnamiddag tussen 13.00 en 16.30 uur
  • dinsdagnamiddag tussen 13.00 en 16.30 uur
  • woensdagvoormiddag tussen 9.00 en 12.30 uur
  • donderdagvoormiddag tussen 9.00 en 12.30 uur

Belangrijk is dat bij elke aanmelding het kind of de jongere en de ouders mee op de hoogte zijn van deze aanmelding.

 

  • Tijdens de telefonische aanmelding beluistert een collega jouw vraag naar gedeelde hulp.
  • Daarna zal je gevraagd worden het aanmeldformulier (verder) in te vullen.
  • Deze aanmelding wordt vervolgens tijdens het wekelijks aanmeldteam besproken. Dit wekelijks aanmeldteam bestaat uit medewerkers van cluster gedeeld, netwerkpsychiater(s) en een medewerker van ACT (Agentschap Opgroeien).
  • Na deze bespreking volgt een terugkoppeling zodat het voor jou als hulpvrager helder is wat het antwoord op je vraag is.
     

Dit kan je ook helpen

 

Connect – kortdurende ondersteuning van professionele begeleiders van Oost-Vlaamse kinderen en jongeren van -9 maanden tot en met 23 jaar met bezorgdheden rond het psychisch welzijn van een kind of jongere, zonder dat er sprake is van complexe psychische problemen.

 

Crisis – Is er sprake van een crisissituatie, waarbij een kind of jongere van 0 tot 18 jaar en hun omgeving op korte termijn hulp nodig hebben voor een plots (verergerd) psychisch probleem? RADAR Crisis kan je helpen.

 

Netwerkpunt – Zoek je gepaste hulp voor een kind of jongere, maar weet je niet goed bij wie of waar je terechtkan? Leg je casus voor aan het Netwerkpunt en we helpen je gericht doorverwijzen.

 

Regio's

Contact & medewerkers

Evelien Dobbelaere

clustercoördinator gedeelde hulp

Annelies Coetsier

regiocoördinator gedeelde hulp Gent-Eeklo-Deinze

Peter De Rybel

regiocoördinator gedeelde hulp Waas en Dender

Dr. Stéphanie Vercauteren

kinder- en jeugdpsychiater

Dr. Nathalie Raes

kinder- en jeugdpsychiater

Kathleen Cassier

regioteam Gent-Eeklo-Deinze Care Proeftuin Jonge kind

Evie Brusselmans

regioteam Zuid-Oost-Vlaanderen Care Casemanagement

Lien Van Hecke

regioteam Gent-Eeklo-Deinze Care

Ruth Verkest

regioteam Gent-Eeklo-Deinze Care

Thomas Debaenst

regioteam Gent-Eeklo-Deinze Care

Overige RADAR-programma's