Veilige hechting bevorderen bij jonge kinderen begint bij het als zorgverlener écht in relatie gaan met ouders en de tijd nemen om vertrouwen te laten groeien. Het is helpend dat je als zorgverlener signalen van de ouders oppikt en hierop ingaat om de behoeften van de ouders te bevragen en te begrijpen. Hierdoor help je als zorgverlener de ouder om hier ook aandacht aan te besteden in relatie met hun kind(eren). Door ouders te leren sensitief te reageren op de noden van het kind en het mentaliseren van ouders te bevorderen, helpen we de hechting bevorderen tussen ouder en kind. Want elk jong kind heeft een veilige ander nodig om zijn eigen emoties te leren kennen en reguleren, te kunnen reflecteren over zichzelf en de ander, empathie te tonen ten aanzien van anderen,… m.a.w. zich sociaal-emotioneel te ontwikkelen.
Contactpersoon
Greet Hermans
RTH Kwadrant
ghermans@rth-kwadrant.be
(in de regio Waas en Dender kan de workshop voorlopig niet aangeboden worden)
Kostprijs
gratis
Een IMH-trainer dompelt je onder in de kernconcepten van Infant Mental Health.
In deze visie wordt sterk ingezet op (veer)kracht, groeikansen en herstelmogelijkheden van baby's, peuters en kleuters en hun zorgdragers. Er wordt met en via de ouder-kind relatie gewerkt.
Aan de hand van een aantal concrete visuele ondersteuningsmodellen wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van het jonge kind, pril ouderschap en de ouder-kind relatie. Deze modellen kunnen helpend zijn om zicht te krijgen op krachten en kwetsbaarheden in het werken met jonge gezinnen.
Zo kan de hulpverlening een maatschappelijk nest rondom het gezinsnest vormen.
Contact:
crosslink@radar.be
Kostprijs:
75 euro
Duur: 2 à 3 uur