ondersteuning van teams in private jeugdhulpvoorzieningen
Het Ondersteuningsteam ondersteunt voorzieningen om de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren die er verblijven te verbeteren. Het biedt daartoe teamondersteuning op casusgebonden niveau zodat het professionele team rond het kind/de jongere en het natuurlijk netwerk zich voldoende ondersteund weten.
Nadat de aanmelding is geïncludeerd, neemt het Ondersteuningsteam volgende stappen op:
Het gaat om kinderen en jongeren met een (vermoeden van) een psychische of psychiatrische problematiek, die minstens één nacht in een voorziening Jeugdhulp in Oost-Vlaanderen verblijven.
Het Ondersteuningsteam richt zich op Oost-Vlaamse residentiële voorzieningen (VAPH-voorzieningen, jeugdhulp, centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG), gezinstehuis) waar kinderen en jongeren verblijven van 0 tot 18 jaar (en bij uitbreiding tot 25 jaar).
Enkele voorbeelden:
We zijn te bereiken via 1 centraal aanmeldnummer: 09 358 06 99.
Er kan op volgende tijdstippen worden gebeld:
De voorziening zoals hierboven beschreven kan een aanmelding tot gedeelde hulp stellen. Belangrijk is wel dat bij elke aanmelding het kind of de jongere en de ouders mee op de hoogte zijn van deze aanmelding.
Tijdens de aanmelding zal een collega jou telefonisch beluisteren in je vraag naar gedeelde hulp en/of een specifiek zorgprogramma: Care, Casemanagement, Ondersteuningsteam teamondersteuning, Proeftuin jonge kind, Proeftuin transitieleeftijd. Nadien zal je gevraagd worden het aanmeldformulier (verder) in te vullen. De aanmelding wordt vervolgens tijdens het wekelijks aanmeldteam besproken. Dit wekelijks aanmeldteam bestaat uit medewerkers van cluster gedeeld, netwerkpsychiater(s) en een medewerker van ACT (agentschap opgroeien). Na deze bespreking volgt een terugkoppeling zodat het voor jou als hulpvrager helder is wat het antwoord op je vraag is.
maandag- en dinsdagnamiddag (tussen 13u en 16u30)
woensdagvoormiddag (tussen 9u en 12u30)
donderdagvoormiddag (tussen 10u en 12u00)