Sluit Logo Radar

SIESTA: Een vorming rond slaapproblemen bij jongeren met ADHD

woensdag, 12 februari

SIESTA behandelprotocol voor slaapproblemen bij jongeren met ADHD

 

Deze vorming focust op het inventariseren en verbeteren van slaap bij jongeren met ADHD. Hoewel slaap vaak over het hoofd wordt gezien, toont onderzoek aan dat tot wel 72% van de jongeren met ADHD slaapproblemen heeft. Deze slaapproblemen kunnen de ADHD-symptomen en last die jongeren ervaren in het dagelijks leven significant verergeren. Echter is slaap vaak niet de focus van de behandeling van ADHD, terwijl jongeren hier vaak zelf veel last van hebben en dit ook graag willen aanpakken. Om de stilte hierrond te doorbreken ontwikkelde de onderzoeksgroep ADHDynamisch van de KU Leuven SIESTA (Sleep IntervEntion as Symptom Treatment for ADHD), een CGT slaapinterventie voor jongeren met ADHD. De training focust zich op het verbeteren van slaaphygiëne en daardoor op het verbeteren van slaap en gerelateerde problemen (piekeren, plannen, …) en is gebaseerd op motiverende gespreksvoering.

 

We duiken tijdens deze vorming in de slaap van jongeren met ADHD en slaapproblemen. Hoe uit moeilijk slapen zich bij jongeren met ADHD? Hoe kan je het slaapprobleem in kaart brengen? Hoe begeleid je jongeren in het verbeteren van zijn of haar slaap aan de hand van SIESTA? Je neemt concrete handvatten mee om slaap te inventariseren en aan de slag te gaan tijdens het begeleiden van deze jongeren. Ook krijg je toegang tot het materiaal van SIESTA (werkboek, trainershandleiding).

 

Werkvormen:

  • casuïstiek

  • theorie in de vorm van een quiz
  • videofragmenten over concrete technieken
  • ervaringsgerichte oefening / rollenspel

Spreker: Leni Raemen, PhD, is klinisch psychologe en in opleiding tot gedragstherapeut. Ze geeft workshops en trainingen over SIESTA aan de KU Leuven en is daarnaast werkzaam als psychologe in het ADHD-team en het gedragstherapeutisch team van PraxisP, het universitair praktijkcentrum van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

 

Praktische info 

 

Voor wie? 

Voor klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen werkzaam in Oost-Vlaanderen

 

Waar en wanneer? 

Clemenspoort, Overwale 3, 9000 Gent

Woensdag 12 februari 2025

Onthaal vanaf 9u, vorming van 9u30 tot 16u

 

Inschrijven? 

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. 

Plaatsen zijn beperkt. 

Inschrijven kan hier

 

Deel dit nieuwsbericht

Ontdek de verschillende RADAR-programma’s

Ben je op zoek naar welke programma's RADAR heeft en wat ze doen? Dat vind je hier.