Sluit Logo Radar

Driedaagse basisvorming KOPP KOAP

maandag, 05 mei

Programma

Dag 1: 5 mei 2025 (8u30-17u) 

 

  • Basistheorie KOPP KOAP: Annelies Noels en Katleen Hoing van Familieplatform laten je stilstaan bij cijfers en de wetenschappelijke achtergrond rond KOPP en KOAP en het belang van aandacht voor deze doelgroep. Daarnaast verken je wat de impact is op de kinderen. Ze lichten een aantal beïnvloedende factoren toe. Van daaruit bekijk je hoe je preventief aan de slag kan met kwetsbaar ouderschap en veerkracht bij kinderen. Ten slotte reiken ze materiaal aan ter ondersteuning bij je werk met KOPP-kinderen en hun ouders.

 

  • Ervaringsverhaal: Samen met Familieplatform luister je naar het ervaringsverhaal van een persoon die persoonlijke ervaring heeft met het thema KOPP/KOAP als ouder of als kind. Uit het verhaal haal je inzichten, tips en adviezen. 

 

  • Op weg met het kind: Samen met Annelies Noels en Katleen Hoing van Familieplatform bekijk je welke thema’s gepast zijn om te bespreken met kinderen en jongeren. Je verkent de mogelijkheden om te werken met kinderen: spellen, boekjes, brochures,… en hoe je ze kan inzetten.

 

Dag 2: 13 mei 2025 (8u30 - 16u30)

 

  • Kindreflex: Kristel Bovijn en Catherine Saey, trainers van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling, laten je kennis maken met het instrument 'De Kindreflex'. De Kindreflex stimuleert hulpverleners met hun volwassen cliënten een gesprek te voeren over het thema ouderschap. Ouders krijgen de kans om in alle vrijheid over de kinderen en hun bezorgdheden te praten. Waar nodig ondersteunen hulpverleners de ouders in hun rol als moeder of vader. Het instrument helpt hulpverleners verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid zo snel mogelijk te herstellen. 

 

  • KOPP-preventiegesprek: Ben Kwanten, psychotherapeut met expertise in KOPP KOAP (CGG Schelde Dender Waas) laat je kennis maken met het KOPP-preventiegesprek. Dit gesprek werd ontwikkeld om ouders met psychische problemen te ondersteunen in hun ouderschap en zo onrechtstreeks te werken aan de veerkracht van kinderen.

In de voormiddag komt de theorie aan bod van zowel de Kindreflex als het KOPP-preventiegesprek. In de namiddag kiest elke deelnemer één workshop waarbij een van beide instrumenten wordt ingeoefend. 

 

Dag 3: 22 mei 2025 (9u-16u) 

 

  • Goede praktijken aan het woord
    • Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jan 
    • CGG Adentro
    • ...
  • Uitwisseling in kleine groep en afronding 

Inschrijven kan vanaf 3 februari. 

Een samenwerking met de provinciale werkgroep KOPP KOAP, CGG Schelde Dender Waas, CGG Adentro, De Kindreflex en Familieplatform.

Deel dit nieuwsbericht

Ontdek de verschillende RADAR-programma’s

Ben je op zoek naar welke programma's RADAR heeft en wat ze doen? Dat vind je hier.