snelle, kortdurende zorg bij een plots verergerd psychisch probleem
Het programma Crisis biedt op korte termijn hulp aan een kind of jongere met plotse (toename van) psychische problemen, waardoor de draaglast de draagkracht van het kind, de jongere en zijn context overstijgt. De focus ligt op het stabiliseren van de crisissituatie en de toeleiding naar de gepaste hulpverlening. Vanuit programma Crisis wordt geen langdurige zorg, overbruggingszorg of opvolging geboden.
Het programma Crisis maakt deel uit van de cluster snelle hulp.
Stap 1: Wanneer een crisis ontstaat, kan je contact opnemen met het programma Crisis. Je doet dit door telefonisch contact op te nemen met één van de parterorganisaties die je hieronder terugvindt. Er wordt dan samen met de aanmelder ingeschat of een mobiele crisisinterventie aangewezen is.
Stap 2: Wanneer er een mobiele crisisinterventie ingepland wordt, komen twee crisismedewerkers binnen de 72 uur langs voor een gesprek met de betrokkenen (thuis, op school, in een voorziening,…). Het is hierbij belangrijk dat gezinsleden en betrokken hulpverleners zoveel mogelijk aanwezig zijn. Tijdens dit gesprek wordt stilgestaan bij de aanleiding van de crisissituatie, de krachten en de zorgen, de protectieve factoren en de hulpvraag. Er wordt samen nagedacht over wat er nodig is om de crisissituatie te kunnen stabiliseren en de veiligheid te vergroten. Hiernaast wordt er ook een inschatting gemaakt welke hulp verder nodig is.
Stap 3: Na afloop van dit eerste gesprek kunnen er nog één of twee vervolggesprekken ingepland worden.
Als er na de crisisinterventie en de vervolggesprekken nog nood is aan een crisisbegeleiding, kan dit besproken worden. Na goedkeuring op het wekelijks regionaal casusoverleg wordt er dan aan de slag gegaan met duidelijk afgelijnde doelstellingen. Voor deze crisisbegeleiding kan je niet rechtstreeks/apart aanmelden.
Het programma Crisis is er voor crisissituaties bij Oost-Vlaamse kinderen en jongeren tussen 0 tot 18 jaar. Onder 'crisissituaties' verstaan we dat er op korte termijn hulp nodig is voor een plots (verergerd) psychisch of psychiatrisch probleem.
Je kan telefonisch aanmelden bij de organisatie uit de onderstaande lijst. Kies bij voorkeur voor een organisatie in de buurt. Als er al een traject loopt bij één van de organisaties hieronder (bv. De Sleutel, De Branding, De Kaap...), zeg dit dan bij de aanmelding. Op die manier kunnen we de aanmelding bespreken met de betrokken organisatie en werken we niet naast elkaar.
Deinze: CGG Adentro: 09 386 36 90
Eeklo: CGG Adentro: 09 377 18 61
Eeklo: Drughulpverlening De Sleutel: 09 377 25 26
Gent: CGG Adentro: 09 235 22 41
Gent: Zorggroep Guislain – Fioretti: 09 216 33 90
Gent: Drughulpverlening De Sleutel: 09 234 38 33
Gent: Kinder- en jeugdpsychiatrie UZ Gent: 09 332 48 74
Mariakerke: CGG Adentro: 09 269 89 39
Melle: Karus - De Branding: 0471 66 15 23
Melle: Karus - De Kaap: 09 210 68 49
Sint-Niklaas: Kinder- en Jeugdpsychiatrie VITAZ - Afdeling Tilia: 03 760 89 10
Sint-Niklaas, Wetteren, Dendermonde, Lokeren: CGG Schelde-Dender-Waas: 078 35 34 35
Sleidinge: Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge: 09 358 04 11
Zuid-Oost-Vlaanderen (Aalst, Ninove, Geraardsbergen, Oudenaarde, Ronse en Zottegem): CGG Zuid-Oost-Vlaanderen: 078 15 55 70
Wanneer je geen organisatie in de buurt kan bereiken (bv. tijdens het weekend), kan je aanmelden bij het crisismeldpunt van CAW Oost-Vlaanderen.
Crisismeldpunt CAW Oost-Vlaanderen: 09 265 04 90 (24u/24u, 7d/7d)
Het programma Crisis is een samenwerking tussen verschillende Oost-Vlaamse organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg en het crisisteam CAW Oost-Vlaanderen. Deze mobiele crisishulp is gratis.
Bekijk hieronder het filmpje van Olivia, één van de jongeren die werd aangemeld bij Crisis.