zorg bij complexe psychische problemen in combinatie met andere kwetsbaarheden
Care is een programma dat mobiele en aanklampende hulpverlening vanuit de geestelijke gezondheidszorg biedt. Het richt zich tot alle moeilijk bereikbare kinderen, jongeren en hun context met (een ontwikkeling naar/ verhoogd risico op) psychische/psychiatrische problemen of stoornissen en mogelijke bijkomende kwetsbaarheden.
Care wordt aanvullend ingezet op het bestaande aanbod om breuken in het zorgtraject te vermijden en/of te herstellen. Dat kan op drie manieren:
Voorzieningen en hulpverleners ondersteunen die al betrokken zijn
In bijkomende en effectieve samenwerking investeren met (maatschappelijke) diensten en centra
Individuele trajecten voorzien voor kinderen en hun context
Care wil zo het kind of de jongere, diens context en de zorgaanbieder in hun zelfstandigheid vergroten, in hun kracht herstellen en de samenwerkingsrelatie met minder aanklampende hulpverlening (opnieuw) kansen geven. Het team tracht de zorgregie (opnieuw) in handen te leggen van het kind of jongere en diens natuurlijk netwerk, dit in samenwerking met verschillende partners en na overleg met alle betrokkenen.
Een begeleiding van Care start met een rondetafelgesprek. Hierop wordt iedereen uitgenodigd die belangrijk is. Dit zijn meestal ouders, familieleden, vrienden en ook hulpverleners. Tijdens dit gesprek spreken we af hoe we met elkaar zullen samenwerken. Het is erg belangrijk dat het kind of de jongere in dit gesprek gehoord wordt.
Het programma Care maakt deel uit van de cluster gedeelde hulp.
Aanmelden voor de cluster gedeelde hulp kan telefonisch op 09 358 06 99.
maandagnamiddag tussen 13 en 16.30 uur
dinsdagnamiddag tussen 13 en 16.30 uur
woensdagvoormiddag tussen 9 en 12.30 uur
donderdagvoormiddag tussen 9 en 12.30 uur
Iedereen kan een aanmelding tot gedeelde hulp stellen. Belangrijk is wel dat bij elke aanmelding het kind of de jongere en de ouders mee op de hoogte zijn van deze aanmelding.
Tijdens de aanmelding zal een collega jou telefonisch beluisteren in je vraag naar gedeelde hulp en/of een specifiek zorgprogramma: Care, Casemanagement, Ondersteuningsteam teamondersteuning, Proeftuin jonge kind, Proeftuin transitieleeftijd. Nadien zal je gevraagd worden het aanmeldformulier (verder) in te vullen. De aanmelding wordt vervolgens tijdens het wekelijks aanmeldteam besproken. Dit wekelijks aanmeldteam bestaat uit medewerkers van cluster gedeeld, netwerkpsychiater(s) en een medewerker van ACT (agentschap opgroeien). Na deze bespreking volgt een terugkoppeling zodat het voor jou als hulpvrager helder is wat het antwoord op je vraag is.