Opgroeien is voor iedereen een moeilijke zoektocht. Meer dan ooit zijn kinderen en jongeren zich ook bewust van gender- en seksuele diversiteit en dit brengt unieke vragen met zich mee, zowel voor kinderen en jongeren zelf als voor de volwassenen in hun omgeving.
LGBTI+ kinderen en jongeren ervaren verschillende drempels wanneer ze hulp zoeken voor hun mentale gezondheid. Pas wanneer men oog heeft voor de specifieke kwetsbaarheden, noden en behoeften van deze kinderen en jongeren en wanneer men aandacht heeft voor de andere identiteitsaspecten binnen deze groep, is het mogelijk om een gelijke toegang tot de hulpverlening te creëren voor elke (toekomstige) cliënt.
LGBTI+ jeugd ervaart meer geweld en (mentale) gezondheidsproblemen. Dit kan te maken hebben met hun eigen zoektocht en worsteling, maar evengoed met negatieve reacties uit de omgeving.
Allereerst leer je op een interactieve manier de basis over gender- en seksuele diversiteit, identiteit en discriminatie. Daarna gaan we verder in op de specifieke situatie van LGBTI+ jongeren.
Wat zijn hun specifieke kwetsbaarheden? Hoe ga je als professional om met kinderen en jongeren die vragen hebben over hun gender- en seksuele identiteit? Hoe ondersteun ik jongeren in een transitie? Hoe kan je als hulpverlener op de behoeften en noden van de doelgroep inspelen? Hoe pak je je eigen handelingsverlegenheid aan? Hoe zorg je voor een inclusieve organisatie, waar alle jongeren zich welkom voelen?
In deze interactieve workshop leer je hoe je actief met deze thema’s aan de slag kan als hulpverlener. Wat kan je zelf opvangen, en wanneer verwijs je door?
De workshop richt zich op iedereen die werkt met kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Heb je interesse in dit aanbod? De workshop wordt gegeven door KLIQ, het advies en vormingscentrum van çavaria. In een intakegesprek bekijkt KLIQ samen met jou welke vragen er precies leven in je organisatie, en werkt een aanbod op maat uit.
Contactpersoon
Hilke De Smedt, KLIQ-trainer
+32 485 49 93 27
Kostprijs
€400/3 uur, verplaatsingskosten inbegrepen