Sluit Logo Radar

Aanbod onderwijs

maandag, 23 januari

Preventie, vroegdetectie en -interventie van psychische problemen bij leerlingen 5de en 6de leerjaar

 

Leerlingen met problemen in hun gedrag herken je vaak snel. Ze hebben woedebuien, zijn agressief, zijn motorisch druk of gedragen zich onrustig enz. Maar leerlingen die niet goed in hun vel zitten, herken je vaak moeilijker en zijn niet altijd makkelijk te benaderen. Denk hierbij aan kinderen met weinig zelfvertrouwen, faalangst, angsten, depressieve klachten of zij die traumatische gebeurtenis(sen) meemaakten. 

Hoe kan je die leerlingen sneller opmerken en hoe kan je je zorgen met hen en de ouders bespreekbaar maken? Wat kan je als leerkracht zelf doen en wanneer (en hoe) betrek je zorgfiguren, CLB? En vooral: hoe kan jij voor dit kind een belangrijke rol spelen en het verschil maken? 

 

Wat?

 

We bieden graag het volgende pakket aan:

 • WORKSHOP (2u):
  In een praktijkgerichte, interactieve workshop in kleine groep staan we stil bij herkennen van signalen van psychische problemen, bespreekbaar maken en eventueel een gepaste doorverwijzing (richting zorgfiguren, CLB) maken.
   
 • NABESPREKING (1u):
  Na de workshop zitten we samen om de geleerde inhouden onmiddellijk te vertalen naar concrete acties.
   
 • TERUGKOPPELMOMENTEN (1u en 1,5u):
  We grijpen samen de geleerde inhouden nog eens vast en wisselen ervaringen uit: wat kon in de praktijk gebracht worden, waar ben je tegen gebotst, wat lukte goed, ...

 

Voor wie?

 

Het pakket is gericht naar leerkrachten in het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs. Hiernaast kunnen ook enkele zorgfiguren en CLB-medewerkers deelnemen om de verbinding te stimuleren en een gemeenschappelijke taal te creëren. 

 

Door wie?

 

Dit aanbod wordt gerealiseerd door RADAR Crosslink, in samenwerking met het CLB.
Het pakket wordt voorzien door een kinderpsycholoog die werkzaam is in de eerstelijnshulpverlening binnen jouw regio (bij 1Gezin1Plan of zelfstandig vanuit RADAR). Op dit moment is dat Kayleigh Ghys, Bart Vandewater, Leen Senaeve, Annelies Opstaele en Nathalie Haeck. 

 

Praktisch

 

Data en uren:

data en uren

 

Kostprijs: 
€ 25 voor het ganse pakket (workshop, nabespreking en terugkoppelmomenten)

 

Vragen? 
chantal.de.vis@psyche.be

 

Inschrijven

 

Je kunt je enkel inschrijven voor het ganse pakket (workshop, nabespreking en terugkoppelmomenten). Je schrijft je in bij je eigen scholengemeenschap, tenzij anders aangegeven op het document met data en uren. Er zijn afzonderlijke tickets voor leerkrachten en voor zorgfiguren/ CLB medewerkers. Gelieve het juiste ticket te selecteren. Er wordt een onmiddellijke betaling gevraagd. Je ontvangt een bevestigingsmail van Eventbrite die je inschrijving definitief maakt. Vergeet niet de data goed te noteren. 

 

Schrijf je hier in.

Deel dit nieuwsbericht

Ontdek de verschillende RADAR-programma’s

Ben je op zoek naar welke programma's RADAR heeft en wat ze doen? Dat vind je hier.